Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24.10.2020, 18:37

Σχέσεις με προμηθευτές: Η λεπτή γραμμή εμπιστοσύνης και... διαζυγίου

Σχέσεις με προμηθευτές: Η λεπτή γραμμή εμπιστοσύνης και... διαζυγίου

Του Richard Leivenberg*


Ως διευθυντικό στέλεχος πολλών αλυσίδων εστίασης στην καριέρα μου, παρατηρώ πως η ύπαρξη ισχυρών δεσμών με τα στελέχη επιχειρήσεων προμηθευτών εστίασης είναι καίριας σημασίας. Ιδιαίτερα την εποχή του κορονοϊού, οι σχέσεις αυτές βοηθούν στην επιβίωση και του προμηθευτή, αλλά και του ιδιοκτήτη εστιατορίου. Τα έσοδα για τα εστιατόρια έχουν πέσει κατακόρυφα, εξαιτίας του φόβου των καταναλωτών να επισκεφθούν το φυσικό κατάστημα, και αυτό αναγκαστικά συμπαρασύρει και τους προμηθευτές. Όμως, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, απαιτείται συνεννόηση και κατανόηση. 

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΤΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ
Όλοι ζητούν πίστωση, ωστόσο οι εταιρείες, που προμηθεύουν, δεν μπορούν να υιοθετήσουν την πίστωση οριζόντια. Η πολιτική, που ακολουθείται, ποικίλει ανάλογα με το εστιατόριο. Έτσι, λοιπόν, αλυσίδες εστίασης, που κάνουν σημαντικό τζίρο και ήταν καλοπληρωτές πριν την κρίση του κορονοϊού, μπορεί να έχουν πίστωση έως και δύο μήνες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μικρότερα καταστήματα, τα οποία όμως ήταν συνεπή στην πληρωμή των προϊόντων, που προμηθεύονταν. 

ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ
Οι σχέσεις μεταξύ εστιατορίου και προμηθευτικής εταιρείας είναι ένας γάμος. Με έναν καλό προμηθευτή ο εστιάτορας μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει, ενώ αν δεν μπορείς να έχεις καλές σχέσεις, τότε πηγαίνεις σε ένα άσχημο διαζύγιο, το οποίο θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και για τους δύο. 

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η εμπιστοσύνη και η καλή θέληση είναι η κυριότερη βάση, που μπορεί να χτιστεί μια σχέση ανάμεσα σε προμηθευτές και ιδιοκτήτες εστιατορίων. Παρατηρώ πως αρκετοί συνάδελφοί μου, ιδιοκτήτες εστιατορίων, αφού έχουν συμφωνήσει με τους προμηθευτές, κάνουν μια γύρα για να βρουν καλύτερες τιμές. Έτσι, επιστρέφουν στην προμηθευτική και ζητούν καλύτερες τιμές. Όταν οι ποσότητες, που παραγγέλνουν, είναι μεγάλες, τότε είναι εφικτή μια έκπτωση. Όμως, αυτή η τακτική οδηγεί σύντομα σε διαζύγιο, καθώς διαταράσσεται η σχέση μεταξύ των δύο μερών. 

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

Ένα ακόμη πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε, είναι η συχνή αλλαγή προμηθευτών. Πάντα, οι προμηθευτικές ζητούν να μάθουν με ποιον συνεργάζεται το εστιατόριο. Έτσι, λοιπόν, όταν διαπιστώνεται πως το εστιατόριο έχει αλλάξει πολλούς προμηθευτές, οι προμηθευτές οδηγούνται μοιραία στο συμπέρασμα πως υπάρχουν προβλήματα πληρωμής ή κακών σχέσεων. Δεν χρειάζονται τέτοιου είδους σχέσεις. Οι σχέσεις πρέπει να είναι σταθερές και μακροχρόνιες. 

*O Richard Leivenberg είναι σύμβουλος επιχειρήσεων εστίασης και πρώην διευθυντικό στέλεχος αλυσίδων εστίασης