Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
07.11.2020, 18:28

Κ.Παπαδόπουλος (Αθηναϊκόν):Ασύμφορο το delivery και το take away για την εστίαση

Κ.Παπαδόπουλος (Αθηναϊκόν):Ασύμφορο το delivery και το take away για την εστίαση

"Η εστίαση διέρχεται μια κρίσιμη καμπή και δύσκολη φάση, όπου εκτιμώ ότι πολλά εστιατόρια θα κλείσουν. Στο εξωτερικό, το delivery και το takeaway αποτελεί μία λύση για να μπορέσει μια επιχείρηση να διατηρήσει μέρος του κύκλου εργασιών της, ωστόσο, στην Ελλάδα, δεν ισχύει αυτό. Οι πλατφόρμες, όπως η Efood και η Wolt, έχουν περίπου 25% προμήθειες και αν συνυπολογίσει κανείς το εργατικό κόστος, τότε δεν υπάρχει κέρδος για την επιχείρηση από το delivery, ίσως θα έλεγα και ζημία", δηλώνει στο Horeca Open ο Κώστας Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης των γνωστών εστιατορίων, Αθηναϊκόν. 

"ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ"
Ο ίδιος αναφέρει πως: "Από το delivery και το takeaway, ακόμη και αν υπολογίσουμε πως πηγαίνουν καλά, δεν βγαίνουν τα έξοδα του προσωπικού, πόσο μάλλον του ενοικίου. Στο κέντρο της Αθήνας, όπου έχω τα μαγαζιά, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά. Και τα έξοδα τρέχουν, ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικιών δεν δέχονται μειώσεις". 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ TAKEAWAY
Σύμφωνα με τον ίδιο, "το takeaway έχει νόημα σε περιοχές, που έχουν κίνηση. Στην Αθήνα, ο κόσμος δεν κυκλοφορεί, επομένως αυτομάτως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αυτή την υπηρεσία. Νόημα το takeaway έχει μόνο σε μαγαζιά της γειτονιάς, όπου οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν το προϊόν που επιθυμούν, όντας δίπλα στο σπίτι τους, όπου δουλεύουν". 

"ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ"
Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως "υπάρχουν ορισμένα μέτρα στήριξης, που ανακοινώθηκαν, τα οποία βοηθούν την κατάσταση. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα από αυτά. Ωστόσο η αγορά έχει ανάγκη από ρευστότητα. Και, σε αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες δεν βοηθούν, καθώς δεν δίνουν την απαραίτητη ρευστότητα. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη οι τράπεζες να δίνουν ρευστό στις επιχειρήσεις χωρίς γραφειοκρατία και άμεσα".